• Akcie OZ

          • Vážení rodičia. Aj tento rok sa naše OZ zúčastní podujatia - Rozsvietenie Vianočného stromčeka a príchod Mikuláša, ktoré sa uskutoční už túto nedeľu, t.j. 03.12.2023 v Liptovskej Teplej. Tak ako min. rok Vás chceme poprosiť o pomoc s pečením zákuskov, ktoré následne budeme ponúkať v stánku OZ. Príspevok z tejto činnosti bude určený na podporu aktivít našich detí, žiakov ZŠ s MŠ Liptovská Teplá. Napečené koláče máte možnosť priniesť v nedeľu (03.12.2023 od 14.00 hod do KD obce Liptovská Teplá). Za spoluprácu a pomoc ĎAKUJEME. 

          • Školské majstrovstvá okresu Ružomberok v šachu

          • Dňa 27.11.2023 sa uskutočnili Školské majstrovstvá okresu Ružomberok v zrýchlenom šachu pre základné a stredné školy, na ktorých sa zúčastnilo spolu 54 žiakov ZŠ a 26 študentov SŠ. Súťažilo sa švajčiarskym systémom, resp. systémom každý s každým na 7 kôl podľa pravidiel FIDE a hracie tempo bolo na 2 x 10 min. Školu reprezentovalo 16 žiakov, z toho šiesti boli z prvého stupňa. Väčšina z nich bola na takomto turnaji prvýkrát. Našim žiakom to išlo celkom dobre, nikto neodchádzal s nulovým hodnotením. Aj mladším žiakom sa podarilo získať cenné body za výhry alebo 0,5 za každú remízu (možno sa z nich časom stanú šachoví šampióni :)). Keďže išlo o postupovú súťaž, veľmi nás potešilo, že do krajského kola postupujú až traja žiaci: Leo Buliak (2. miesto v kategórii starší žiaci), Eliška Slušňáková (1. miesto) a Mária Kováčová (2. miesto v kategórii staršie žiačky). Postupujúcim držíme palce v krajskom kole súťaže.

          • OZNAM

          • V mene predsedu občianskeho združenia Rodičia a priatelia školy pri ZŠ s MŠ Liptovská Teplá pozývame triednych dôverníkov na stretnutie v stredu 29.11.2023 o 16.30 v učebni FYZ-CHE.

            Program stretnutia: 

            1. Žiadosť o fin. príspevok OZ 

            2. Plánované aktivity OZ 

            3. Diskusia 

            4. Záver 

          • English primary marathon

          • Okresné kolo jazykovej súťaže English primary marathon sa konalo 22.11.2023 v CVČ Elán v Ružomberku. Z 29 súťažiacich sa umiestnili Adela Puťková (4.A) na 6. mieste a Norbert Šavrnoch (4.A) na 7. mieste. 

          • Superhrdina RECYKLÁTOR

          • 23.11. 2023 sa naši najmenší žiaci z 1.A a 1.B naučili, ako správne recyklovať odpad. Za pomoci pesničky Smejka a Tanculienky sa hravou formou dozvedeli, ako chrániť životné prostredie. Vedia už aj 10 zásad Superhrdinu Recyklátora. Na záver boli za svoju aktivitu odmenení.

          • Naprieč slnečnou sústavou

          • Téma “Vesmír” je pre žiakov veľmi pútavá. Aj našich štvrtákov na hodinách prírodovedy téma veľmi zaujala. Vytvorili krásne projekty slnečnej sústavy, ktoré s hrdosťou prezentovali na hodine.

          • Svetový deň pozdravov

          • Ak ste 21. novembra pozdravili aspoň desiatich ľudí, oslávili ste tak Svetový deň pozdravov. Svetový deň pozdravov alebo po anglicky World Hello Day, sa oslavuje od roku 1973 približne v 180 krajinách sveta.

            Vznikol ako reakcia na vojnu medzi Izraelom a Egyptom, ktorá vypukla 6. októbra 1973 a trvala necelý mesiac. Zakladatelia tohto svetového dňa, bratia McCormakovci, vtedy hľadali spôsob, ako zastaviť všetky vojny sveta. Boli presvedčení, že k mieru sa dá dopracovať najmä komunikáciou. Naliehali, aby v tento deň každý človek pozdravil aspoň desať ľudí, pretože, keď ľudia budú spolu hovoriť, nebudú mať čas bojovať.

            Na podporu Svetového dňa pozdravov sa doteraz vyjadrilo aj 31 nositeľov Nobelovej ceny, ktorí vyzdvihli fakt, že WORLD HELLO DAY je jedným z nástrojov na zachovanie mieru.

          • Bubnovačka - ABY BOLO DETI LEPŠIE POČUŤ

          • V pondelok 20.11.2023 sa po tretej vyučovacej hodine celá naša škola zapojila do Bubnovačky. Deti si v priniesli čokoľvek, s čím mohli tvoriť rytmus a hluk - pet fľaše, varechy, nádoby, lyžice či vedierka. Kto si zabudol "rytmický nástroj", použil pastelky, ceruzky alebo vlastné ruky.

            Bubnovačky sa organizujú v Čechách aj na Slovensku od roku 2014 vždy v novembri, pretože november je mesiacom viacerých významných dátumov v oblasti ochrany práv dieťaťa - Európsky deň ochrany detí pred sexuálnym vykorisťovaním a sexuálnym zneužívaním, Svetovým dňom prevencie týrania a zneužívania detí, Svetovým dňom detí vyhlásený organizáciou UNICEF, počas ktorého si svet pripomína prijatie Dohovoru o právach dieťaťa.

            Hlavným posolstvom podujatia je myšlienka, aby bolo deti lepšie počuť, pretože hlas detí je dôležitý! Jeho cieľom je upozorniť na dôležitosť ochrany detí pred násilím a pripomenúť potrebu včasnej prevencie v spoločnosti.

            Bubnovaním symbolicky dávame hlas týraným deťom, ktoré sú často neviditeľné i nepočuté. S násilím sa môžeme vysporiadať len tak, že ho nebudeme bagatelizovať, prehliadať a vnímať ako niečo, čo sa nás predsa netýka. 

          • Druhý výlet turistického krúžku

          • V piatok 17.11.2023 sa uskutočnila druhá akcia turistického krúžku. Išlo o prechod Lúčanskou dolinou. Počasie vyšlo 😀 v rámci možností, ale mohlo byť aj lepšie🥰. Aj napriek usmoklenému počasiu sa nám podarilo prejsť približne 15 kilometrov. Ďakujeme zúčastneným, že sme to spoločne zvládli😍a už teraz sa tešíme na decembrovú túru.

          • Divadelné predstavenie v Martine

          • Poznáte rozprávku Traja veteráni? Piataci a šiestaci vďaka Komornému divadlu v Martine už áno. Túto stredu  mali možnosť vidieť vtipnú rozprávku o veĺkom priateľstve aj veľkom nose a pochopiť, že i divadlo môže byť zábavné.

          • 11.11. o 11.11.

          • Dňa 11. 11. o 11:11 sa na mnohých miestach vo svete rozozvučali zvony na pamiatku obetí 1. svetovej vojny. Tohtoročné 105. výročie ukončenia vojny sme si pripomenuli aj účasťou dvoch našich deviatakov (Sebastián Buliak a Filip Furiak) v okresnej súťaži „Zvon mieru“. Za názvom súťaže sa ukrýva skutočný 22-tonový zvon, ktorý ako symbol konca vojny odliali obyvatelia talianskeho mesta Rovereto zo zbraní a nábojníc, ktoré zostali na bojisku v okolitých horách.

          • Informatická súťaž iBobor

          • Žiaci 2. - 9. ročníka sa v novembri zapojili do celoslovenskej súťaže iBobor. Hlavným cieľom súťaže je podporiť záujem o informačné a komunikačné technológie (IKT). Do súťaže sa zapojilo 95 žiakov.

            V kategórii Drobec (2. a 3. ročník) boli 4 úspešní riešitelia.

            V kategórii Bobrík (4. a 5. ročník) bolo 15 úspešných riešiteľov.

            V kategórii Benjamín (6. a 7. ročník) bolo 8 úspešných riešiteľov.

            V kategórii Kadet (8. a 9. ročník) boli 7 úspešní riešitelia.

             

            Všetkým riešiteľom ďakujeme za zapojenie sa do súťaže.

             

          • Zo života včiel

          • Dňa 10.11.2023 našich druhákov navštívilo občianske združenie Slnkotvor, ktoré si pre nich pripravilo zaujímavú prednášku o včelách. Žiaci sa dozvedeli zaujímavosti zo života včiel, mali tiež možnosť vidieť skutočný úľ, pomôcky včelára aj včelársky oblek. Vyskúšali si vyrobiť sviečku z medzistienky zo včelieho vosku a na záver ochutnali aj výborný medík. Táto aktivita sa uskutočnila vďaka podpore z Nadácie EPH.

          • English week

          • Naši deviataci (a jeden deň aj siedmaci) prežili veľmi zábavný a poučný týždeň. V škole mali vyučovanie s rodeným Američanom Rayom Sikorskim. Pomocou rôznych hier, zábavných aktivít a dramatizácie si každý veľmi rýchlo osvojil anglické výrazy. Aktivity si žiaci s Rayom poriadne užili.

          • Október - mesiac úcty k starším

          • Čas neustále plynie, ročné obdobia sa striedajú a život beží ďalej. Naši starí rodičia boli tiež niekedy malé bábätká, školáci, tínedžeri. Čas je však neúprosný a my sa možno viackrát pristihneme pri tom, že s našimi starými rodičmi už toľko času netrávime. Sú to však ľudia, ktorí tvoria dôležitú súčasť našej spoločnosti a ich skúsenosti a múdrosť majú neoceniteľný vplyv na náš každodenný život.

            Počas mesiaca október žiaci 6. A pre svojich starkých pripravili pohľadnice so srdečnými prianiami, ktoré im aj osobne odovzdali. A (podľa očitých svedkov) vieme povedať, že pozdravy urobili veľkú radosť.

            Žiaci 8. A triedy sa pustili do série osobných rozhovorov so svojimi starými rodičmi. Zisťovali viac o ich životoch, prežitých skúsenostiach a hodnotách, ktoré formovali ich osobnosti. Pre žiakov to bola perfektná príležitosť dozvedieť sa niečo viac o rodinnej histórii, o príbehoch, ktoré si človek neprečíta nikde v učebniciach.

            A na hodine nemeckého jazyka si 9. A tento sviatok pripomenuli prezentovaním projektu Režim dňa mojich rodičov, keď boli v našom veku. Zistili sme, že starí rodičia to nemali až také jednoduché. Aj vďaka ich nevšednej činnosti sme sa oboznámili s novou slovnou zásobou.

            Čas strávený so starými rodičmi a rodinou si treba vážiť a netreba naň zabúdať, pretože spoločne strávený čas je v živote rodiny ten najdôležitejší.

            KLIK: Čo sme sa dozvedeli od starých rodičov

          • Turnaj v stolnom tenise - okresné kolo

          • Naši žiaci sa v októbri zúčastnili okresného kola v stolnom tenise. Dievčatá skončili na 4. mieste z deviatich škôl a chlapci po náročnom turnaji skončili na 10. mieste zo štrnástich škôl.

          • Víťazi okresného kola Wocabee šampionátu

          • Veľmi sa tešíme z úspechu na OK Wocabee šampionátu. Chlapci z 8.A sa zmobilizovali a podarilo sa im vyhrať okresné kolo v konkurencii 81 tried. Úspešní boli aj chlapci zo 7.A, ktorí získali skvelé 3.miesto. Obidve skupiny postúpili do krajského kola. Gratulujeme a držíme palce v krajskom kole, ktoré bude prebiehať 6. – 10.11.