• Exkurzia: DOD - Jednotka hasičského a záchranného zboru v RK

          • Dňa 7.5.2024 sa žiaci 1. a 2. ročníka zúčastnili dňa otvorených dverí u hasičov v Ružomberku. Žiaci si mali možnosť vyskúšať nielen hasičskú uniformu, ale oboznámili sa aj s ich prácou. Najviac sa im páčila prehliadka hasičského auta a možnosť vyskúšať si hasenie požiaru v praxi.

          • Rozprávky z krivého zrkadla

          • Dňa 6.5.2024 žiaci 1. - 3. ročníka navštívili divadelné predstavenie v Spišskej Novej Vsi s názvom Rozprávky z krivého zrkadla. Boli to azda najznámejšie rozprávky od dánskeho rozprávkara H.Ch. Andersena: Cisárove nové šaty, Škaredé káčatko a Kresadlo. Žiaci okrem vtipného a pútavého príbehu odchádzali so silným mravným odkazom - odsudzovanie nafúkanosti, hlúposti, pokrytectva a nečestného správania.

          • Návšteva u pani prezidentky

          • 28.5.2024 bolo OZ Detský čin roka a vyše 50 nominovaných detí projektu Detský čin roka 2023 pozvaných do prezidentského paláca. Medzi nimi bola aj naša žiačka - druháčka Emka Ďuricová.

            Sme na ňu veľmi hrdí.

            "Ocenení žiaci a žiačky, ale aj nominovaní na Detský čin roka, potvrdzujú, že naša najmladšia generácia dokáže pomáhať, má odvahu aj veľké srdce. Gratulujem k získaným cenám a vyjadrujem rešpekt k tomu, čo dokázali – či je to záchrana ľudského života, pomoc ľuďom v núdzi, chorým či zdravotne znevýhodneným, alebo hoci aj našim štvornohým priateľom. Osobitné poďakovanie si zaslúžia aj tvorcovia projektu Detský čin roka a jeho propagátori. Je veľmi dôležité, že sa príbehy, ktoré sú jeho súčasťou, dostávajú aj do škôl. Malí hrdinovia a hrdinky sú tak inšpiráciou pre ostatných rovesníkov, čo je nesmierne cenné najmä v časoch, kedy naša spoločnosť čelí toľkým negatívnym javom. Najmladšia generácia ma presviedča, že Slovensko sa nemusí báť svojej budúcnosti," povedala Zuzana Čaputová, prezidentka Slovenskej republiky.

            Emkin príbeh ocenený cenou Sašky Fischerovej ako MALÝ VEĽKÝ ČIN si môžete prečítať TU

             

          • TRETIACI A ŠTVRTÁCI NA ŠKOLSKOM VÝLETE

          • V pondelok 27. 5. 2024 a v stredu 29. 5. 2024 sme sa vybrali vlakom do Trenčína. Prešli sme mestom, z hotela Elizabeth sme si pozreli slávny rímsky nápis vytesaný do skalného brala a pokračovali sme do lodenice, kde sme si na rieke Váh vyskúšali veslovanie v dračích lodiach a strieľanie z luku. Potom sme vystúpili na Trenčiansky hrad, prehliadli sme si jeho exteriér a pokochali sa výhľadom z Matúšovej veže. Na spiatočnej ceste nás mestský vodník osviežil prúdom vody a zmrzlinár výbornou zmrzlinou. Výlet sa vydaril a domov sme odchádzali s novými a krásnymi zážitkami.

          • Rázusovie Vrbica

          • V piatok 24. mája sa v Liptovskom Mikuláši uskutočnil už 28. ročník prehliadky recitačného a literárneho umenia detí a mládeže Liptova.

            Literárna súťaž bola určená pre deti do 15 rokov. Z dvadsiatich deviatich príspevkov bolo ocenených 6 v kategórii poézia a 6 v kategórii próza. V literárnej tvorbe nás reprezentovala Nikola Murínová, žiačka 8.A triedy.

            V recitačnej súťaži bolo možné recitovať ľubovoľný umelecký text z tvorby liptovských rodákov. Našu školu úspešne zastúpila Laura Buliaková, žiačka 7.A triedy, ktorá získala ocenenie za pozoruhodný prednes. Srdečne blahoželáme!

          • Majstrovstvá okresu v atletike

          • V stredu 22.5.2024 sa dievčatá a chlapci našej školy zúčastnili Majstrovstiev okresu v atletike. Aj v silnej konkurencii uspeli a postavili sa na stupienok víťazov v týchto disciplínach: skok do výšky: Martin Pallo (9.A) - 2. miesto, hod kriketovou loptičkou: Natália Berníková (8.A) - 2. miesto vrh guľou: Laura Kapláňová (9.A) - 3. miesto štafeta chlapcov 4x60m: Martin Pallo (9.A), Jakub Zigo (8.A), Makar Chernetchenko (8.A), Tomáš Teličák (6.A) - 3. miesto. Ďakujeme všetkým za reprezentáciu našej školy, za ich snahu a výborné výsledky.

          • Výlet plný zábavy: 8. A v Bratislave

          • Od 16. do 18. mája 2024 sa žiaci 8. A vydali na dlho očakávaný výlet do Bratislavy. Začali prehliadkou historického Starého mesta, kde videli množstvom zaujímavostí. Potom sa prešli popri Dunaji a na nasledujúci deň výlet pokračoval plavbou na lodi po najväčšej rieke Európy.

            Poriadnou výzvou bola návšteva hradu Devín, ktorý sa nachádza na hraniciach Slovenska, Rakúska a Čiech a zároveň sútoku riek Dunaj a Morava. Aj keď na Devíne poriadne fúkalo a pršalo, výstup na hrad stál za to.

            Deti museli spravovať svoje financie, a tým si precvičili finančnú gramotnosť. Večer v hosteli Folks sa zmenil na skvelý team-building plný smiechu a zábavy. Výlet bol pre všetkých nezabudnuteľným zážitkom!

          • Ako si štvrtáci užili školu v prírode

          • Konečne nastalo vytúžené májové ráno – pondelok trinásteho. Zakývali sme rodičom na rozlúčku a vybrali sme sa v ústrety novým zážitkom. Autobus nabral kurz Relax Hotel Avena Liptovský Ján.

            Hneď v prvý deň sme sa vydali hľadať tajné poklady tejto turisticky vyhľadávanej obce. K tomu najznámejšiemu pokladu nás pre jeho typickú vôňu priviedli naše nosy. Vysmädnutí sme si týmto pokladom naplnili svoje fľaše a v neďalekej kadi sme si osviežili aj svoje bosé nohy. Serpentínami sme vystúpili k rozhľadni, z vrcholu ktorej sa nám ukázali ďalšie jánske poklady: kaštiele, kúrie, sýpky i kostol z 13. storočia, ktorý sme po zostupe tiež navštívili.

            V utorkové popoludnie sme si pod vedením profesionálnych trénerov rozhýbali celé telo v prírodnej telocvični a získali sme mnoho zaujímavých informácií o zdravom i nezdravom stravovaní. Záver dňa sme si užili v prítomnosti troch terapeutických psíkov Mini, Happy a Elišky.

            V stredu sme odhaľovali lesné tajomstvá so skúsenou zoologičkou Zuzkou. Pozorovali sme živočíchy, ich úkryty, nory a diery. Ochutnali sme mladé výhonky smrekov i živicu z ich „krvácajúcich“ rán. Dokonca sme naďabili aj na medvedí trus.

            Predposledný deň sme na vlastnej koži skúsili, ako sa kedysi pracovalo, zabávalo, tancovalo a spievalo. Ako to už býva zvykom, večer sme sa do sýtosti vybláznili na spoločnej diskotéke.

            A bol tu piatok - posledný deň nášho pobytu v škole v prírode. Zbalili sme si svoje kufre a tešili sme sa domov za rodičmi a kamarátmi zvedavými na všetky naše zážitky a dojmy. Bol to krásny týždeň blízko a zároveň ďaleko od domova.

            Súčasťou školy v prírode bol aj plavecký výcvik. Inštruktori z plaveckej školy Vlnka zábavnými aktivitami odbúrali u neplavcov strach z vody a u plavcov zdokonaľovali techniku plávania.

            Veľká vďaka patrí našim dvom zdravotníkom MUDr. Milanovi Podolcovi a MUDr. Helene Česákovej, ktorí ako dobrovoľníci dohliadali na zdravotný stav našich detí a absolvovali s nami všetky aktivity. Ďakujeme aj združeniu Rodičia a priatelia školy pri ZŠ s MŠ Liptovská Teplá, ktoré prispelo sumou 300 € na autobusovú dopravu.

             

            A čo dodať na záver? Veselé tváre štvrtákov hovoria za všetko.

             

            Mgr. Lenka Mesiarová , Mgr. Danka Sálusová

          • Staň sa hrdinom: Nauč sa prvú pomoc!

          • Predstav si, že si s priateľmi a niekto zrazu potrebuje pomoc. Vieš, čo robiť? Naučiť sa základné záchranné úkony môže byť rozhodujúce. V pondelok 13. 5.2024 mali žiaci 7. A unikátnu príležitosť. Študenti zo Strednej zdravotníckej školy M.T. Schererovej im ukázali, ako zachrániť život. Vyskúšali si stabilizovanú polohu, prvú pomoc pri anafylaktickom šoku, KPR pre dospelých aj dojčatá či ošetrovanie rán a zlomenín. Na záver dostali certifikát. Pamätaj, že v núdzi často zachraňujú obyčajní ľudia. Buď pripravený pomôcť.

          • ZBER PAPIERA

          • Oznamujeme Vám, že v našej škole  bude od 21.5. 2024 (utorok) do 31.5. 2024 (piatok) prebiehať ZBER PAPIERA. Balíky s papierom (poukladaným a zviazaným) môžete priniesť do svojej triedy. Papier si doma odvážte a váhu oznámte triednemu učiteľovi. V prípade väčšieho množstva kontaktujte vopred svojho triedneho učiteľa, dohodneme si čas a miesto odovzdania. Najšikovnejších „zberačov“ odmeníme.

          • Výsledky volieb do Rady školy 2024

          • Dňa 14. 5. 2024 sa uskutočnili voľby členov Rady školy pri ZŠ s MŠ Liptovská Teplá.

            Za rodičov žiakov ZŠ boli zvolení:

            1. Ing. Janka Turanová, PhD.

            2. Doc. Jozef Babečka, PhD.

            3. Bc. Monika Hatalová

            Za rodičov žiakov MŠ bol zvolený:

            Prof. Mudr. Ľubomír Straka, PhD.

            Za pedagogických zamestnancov bola ZŠ zvolená:

            PaedDr. Mgr. Lívia Salvová,

            Za pedagogických zamestnancov MŠ:

            Bc. Iveta Sameková,

            Za nepedagogických zamestnancov:

            Ing. Adriana Rozenbergová.

          • Oznam

          • Oznamujeme Vám, že vo štvrtok 9. 5. 2024 bude prevádzka ZŠ aj MŠ pokračovať v bežnom režime.

          • HLASUJME za našu školu!

          • Hlasovanie bude prebiehať v termíne od 25. 4. 2024 do 29. 5. 2024 na stránke www.cerstvehlavicky.sk. Návštevník, ktorý sa rozhodne zapojiť do hlasovania, sa na stránke pri prvej návšteve zaregistruje. Návštevník bude následne vyzvaný na zadanie telefónneho čísla, na ktoré bude zaslaná overovacia SMS s vygenerovaným kódom. Po zadaní správneho kódu z SMS sa dokončí registrácia. Po dokončení registrácie sa udelí hlas škole alebo škôlke, ktorú si návštevník zvolil pred začiatkom registrácie. Pri ďalších návštevách stránky stačí, keď sa už len prihlási a zahlasuje. Odoslaný hlas sa danej škole alebo škôlke ihneď pripočíta a vynásobí na základe váhy, ktorá vyplýva z kategórie, v ktorej sa škola/škôlka nachádza. Poradie sa na stránke v reálnom čase upraví. Návštevník môže hlasovať v jeden deň iba jedenkrát, pričom môže hlasovať jedenkrát za škôlku a jedenkrát za školu.

            Výsledky hlasovania budú zverejnené najneskôr do 31. 5. 2024 na webovej stránke www.cerstvehlavicky.sk

            Čo získajú výherné školy a škôlky?

            Všetky víťazné školy a škôlky získajú od spoločnosti Kaufland výhru v podobe možnosti získania ovocia alebo zeleniny raz týždenne počas celého školského roka 2024/2025.

            HLASOVAŤ sa dá za ZŠ aj MŠ Liptovská Teplá jednotlivo: KLIK

          • Curaprox je EKO

          • Milí žiaci,

            Naša škola sa zapojila do zberu starých použitých zubných kefiek. Kefky (ľubovoľnej značky, nielen Curaprox) stačí priniesť do školy a odovzdať ich nasledovne:

            1. stupeň – triednym učiteľom

            2. stupeň – do pripravenej zbernej nádoby na chodbe.

            Platí, že za každých 100 ks vyzbieraných kefiek, dostane škola 1 kôš na triedenie odpadu. 

            K 3. 5. 2023 sme  dostali 3 koše. Ďakujeme a pokračujeme. Do marca 2024 by sme chceli vyzbierať 400 ks použitých zubných kefiek.

          • Divadelné predstavenie v anglickom jazyku

          • Divadelné centrum z Martina nám každý rok prezentuje divadelné hry v anglickom jazyku. Tento rok sme si boli pozrieť dve divadelné inscenácie: Dick Whittington and his cat (2.-5. ročník) a United Neighbours of London (6. – 9. ročník). Námety obidvoch hier boli zaujímavé, obsah aktuálny a vtipný, herecké výkony na veľmi dobrej úrovni. Deti mali nádherný kultúrny zážitok. Ak však chceli porozumieť anglickým dialógom, niektorí sa pritom museli  trošku potrápiť.

          • Exkurzia v Literárnom múzeu v Martine

          • Siedmaci a ôsmaci mali 26. apríla možnosť navštíviť pôvodnú budovu Matice slovenskej v Martine, v ktorej v súčasnosti sídli Literárne múzeum SNK. Táto prekrásna budova bola v roku 1961 vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku. Dnes slúži na prezentáciu dejín slovenskej literatúry a knižnej kultúry Slovenska.

            Žiaci si prezreli staré exponáty slovanského písomníctva od obdobia Veľkej Moravy až po začiatok 20. storočia. Uvideli originálne výtvarné diela slovenských umelcov, historický nábytok, rôzne písacie potreby od najstaršieho obdobia, vzácne staroslovienske texty, kódexy, prvotlače a kópie cenných rukopisov. Odporúčame ho navštíviť všetkým, ktorí by chceli vedieť niečo viac o slovenskej literárnej histórii.

          • Slávik 2024 - školské kolo

          • Dňa 25.4.2024 sa v našej škole konalo školské kolo súťaže Slávik Slovenska v speve ľudových piesní. Celkovo sa jej zúčastnilo 20 spevákov, ktorí súťažili v troch kategóriách.

            I. kategória: 1.miesto Hana Ragulová (3.A), 2.miesto Ella Šimúnová (1.B), 3.miesto Karin Kubernátová (3.A)

            II. kategória: 1.miesto Terézia Milanová (IV.A), 2.miesto Lucia Rusnáková (VI.B), 3.miesto Liliana Sálusová (VI.B)

            III. kategória: 1.miesto Sofia Sálusová (VII.A)

             

            Víťazom srdečne blahoželáme a držíme palce v okresnom kole v Ružomberku.

          • Jelení vodopád alebo ako sme sa chránili pred medveďmi

          • V sobotu 20. apríla sme sa v rámci turistického krúžku pokúsili zdolať Jelení vodopád v Čutkovskej doline. Počasie nebolo najhoršie, hlásili slabšie prehánky, ale aj napriek tomu sa išlo príjemne. Sem-tam padal slabší dážď, sem-tam sa objavilo aj slniečko. Do Čutkovskej doliny sme išli peši už od Železničnej stanice Ružomberok – Rybárpole, a tak sme dokopy prešli 18 kilometrov. Väčšinu trasy sme prechádzali po asfaltovej ceste, len posledných 30 minút sme išli strmým lesným chodníkom. Viac ako počasia sme sa obávali nebezpečných obyvateľov našich lesov, ktorí o sebe dávajú vedieť čoraz častejšie. Boli sme vybavení rapkáčom a aj my sme dávali o sebe vedieť. Náš turista Matej zo 6.B nás poučil aj o ďalšej ochrane proti medveďom – píšťalke zabudovanej do hrudného popruhu v niektorých ruksakoch – viacerí sme ju tam mali, len sme o nej nevedeli. A tak sme pískali aj rapkali, aby nás bolo naozaj počuť. Myslím si, že aj pre časté stretnutia ľudí s medveďmi nás bolo menej ako zvyčajne. Pre porovnanie zverejňujeme aj foto z túry na Hrebienok, kde nás bolo podstatne viac.

          • Školský e-shop opäť otvorený


          • Naša škola má opäť otvorený e-shop s vlastnou voľnočasovou kolekciou oblečenia. Ponuku nájdete na tomto linku: https://www.kraloveskoly.cz/zsltepla/

            Objednávanie je opäť spustené a bude možné až do 12.5. Nasledujúci deň sa e-shop uzatvorí a objednané veci pôjdu do výroby. Neváhajte preto, ak si chcete zadovážiť nový kúsok so školským logom!  

            (Môže sa stať, že ceny v e-shope sa zobrazia v CZK. V hornej lište e-shopu nastavíte EUR)